Concerten 11 en 12 maart 2023 | Selva Morale e Spirituale

      Reacties uitgeschakeld voor Concerten 11 en 12 maart 2023 | Selva Morale e Spirituale

MONTEVERDI – Selva morale et spirituale

  • Zaterdag 11 maart 2023 Sint-Jozefkathedraal Radesingel 4 Groningen, 20.15 uur
  • Zondag 12 maart 2023 Petrus en Pauluskerk Kerkpad 1 Loppersum, 15.00 uur

m.m.v. het Margaretha Consort en vocale solisten

De San Marco in Venetië is niet alleen een van de mooiste kerken ter wereld, maar was ook eeuwenlang een belangrijk muzikaal centrum. Claudio Monteverdi (1567-1643) werkte hier ruim dertig jaar als kapelmeester. Aan het einde van zijn loopbaan publiceerde Monteverdi een bundel met hoogtepunten uit zijn kerkelijke composities getiteld Selva morale et spirituale, moreel en spiritueel woud. Daarbij verwijst woud waarschijnlijk naar de kleurrijke verscheidenheid aan werken: in oude en nieuwe stijl, voor grote en kleine bezetting en geschikt voor allerlei momenten in het kerkelijk jaar.

De Selva morale et spirituale is tegenwoordig minder bekend dan Monteverdi’s Mariavespers, maar zou niet minder bemind hoeven zijn. Met een verfrissende afwisseling tussen imposante tutti’s en levendige solopassages en met een heldere en expressieve harmonische taal toont de verzameling Monteverdi op zijn best.

Capella Groningen zingt o.l.v. vaste dirigent Merlijn Wackers delen uit de Selva morale et spirituale. In het programma staan concertante psalmcomposities centraal, waaronder het beroemde Beatus vir. Daarnaast klinkt het uitgebreide achtstemmige Magnificat. Deze stukken worden omlijst met delen uit de Missa da Capella in de oude polyfone stijl en het feestelijke zevenstemmige Gloria. 

Capella Groningen wordt in dit concert bijgestaan door vocale solisten en door musici uit het Margaretha Consort. Het gerenommeerde Margaretha Consort vierde onlangs zijn 10-jarig bestaan in een succesvol tournee met de Mariavespers van Monteverdi.

Toegang: aan de zaal € 20,00 / voorverkoop € 18,00 / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5,00 / jonger dan 12 jaar gratis

Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl.
Aan de kassa kunt u pinnen of contant betalen.