Concerten 11 en 12 juni 2022 | Mon amour

      Reacties uitgeschakeld voor Concerten 11 en 12 juni 2022 | Mon amour
  • Zaterdag 11 juni 2022, Margarethakerk Norg, aanvang 20.00 uur
  • Zondag 12 juni 2022, Jacobuskerk Zeerijp, aanvang 15.00 uur

Mon amour – Chansons uit de Lage Landen

Sweelincks Franse chansons waren in de jaren 1590 zijn eerste werken die in druk verschenen. Had Sweelinck kunnen vermoeden dat hij daarmee, 400 jaar na zijn dood, gevierd zou worden als grootste componist van de Nederlandse muziekgeschiedenis? De mogelijkheid dat zo’n feestelijke herdenking door een virus niet 400, maar 401 jaar na zijn dood zou plaatsvinden zal in elk geval niet bij hem opgekomen zijn.

Wel was Sweelinck goed op de hoogte van de muzikale stijl van zijn voorgangers. En via het bloeiende handelsverkeer van Amsterdam kende hij de internationale muzikale ontwikkelingen van zijn tijd.

In het zomerprogramma Mon amour van Capella Groningen o.l.v. Merlijn Wackers staan chansons van Sweelinck centraal. Ook klinken twee van zijn madrigalen die, met heldere harmonieën en tekstuitbeelding, invloed van de nieuwe Italiaanse mode laten zien. Daarnaast klinken oudere chansons van componisten uit de Lage Landen die Sweelinck ongetwijfeld hebben geïnspireerd. Vroege meesters als Dufay en Busnoys volgen daarbij nog traditionele Franse vormen als rondeau en ballade. Latere componisten als Josquin en Lassus ontwikkelden een heel eigen ‘Nederlandse’ stijl, geïnspireerd door de hoofse poëzie. Hun chansons zijn serieuzer en, met prachtige imitaties tussen de partijen, echte kunststukjes van polyfonie.

Enkele van Sweelincks chansons, zoals het spotlied Tu as tout seul en de bergerette Rozette doen in hun frivoliteit aan de Franse chansonstijl denken. Maar de meeste van zijn chansons, zoals het doorwrochte Tes beaux yeux, komen rechtstreeks voort uit de polyfone chansontraditie van de Lage Landen. Zoals de musicoloog Gustav Reese het verwoordde:

Bij Sweelinck komt de geweldige productie van vocale polyfonie in de Lage Landen tot een einde. Die dooft niet smadelijk uit, maar sluit af met een stralende en indrukwekkende zonsondergang.

‘Zomer in Zeerijp’

Twee jaar hebben we erop moeten wachten, maar nu serveert Capella Groningen na afloop van het concert in Zeerijp traditiegetrouw weer een drankje met door koorleden gemaakte hapjes als afsluiting van het seizoen. Graag reserveren; de voorverkoopprijs is inclusief!

Toegang en reserveren

Toegang Norg en alleen concert in Zeerijp:
aan de zaal € 15; bij reservering € 13; tot 18 jaar & studenten tot 25 jaar (collegekaart) € 5; jonger dan 12 jaar gratis

Arrangement ‘Zomer in Zeerijp’ = concert Jacobuskerk Zeerijp & hapje & 2 drankjes:
€ 18; tot 18 jaar & studenten tot 25 jaar (collegekaart) € 10; jonger dan 12 jaar € 5. Reserveren noodzakelijk.

Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl