AFGELAST ~ Concerten 27 en 28 november 2021 | Canticum Novum (Sweelinck gevierd)

      Reacties uitgeschakeld voor AFGELAST ~ Concerten 27 en 28 november 2021 | Canticum Novum (Sweelinck gevierd)

Tot onze grote spijt hebben wij moeten besluiten om de concerten af te gelasten.
Lees hier meer waarom.

Dits Sweelinck’s sterfelyk deel; ten troost ons nagebleven;
t Ontsterfelyk hout de maet by God in ‘t eeuwig leven;
Daer streckt hy, meer dan hier omvatten ons gehoor,
Een goddlycke galm in aller Enghlen oor.

(Grafschrift van Joost van den Vondel)

Na twee jaar bijna ononderbroken stilte zingt Capella Groningen een nieuw lied. Het koor, gespecialiseerd in het vertolken van muziek uit renaissance en barok, gaat de 400e sterfdag van de trots van de Nederlandse muziekgeschiedenis Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) klinkend herdenken!

Sweelinck was organist aan de Oude Kerk in Amsterdam. Omdat in de Calvinistische eredienst destijds het orgel niet bespeeld mocht worden, was hij niet in dienst van de kerk, maar van de stad. Dagelijks gaf hij openbare orgeluitvoeringen. Ook Sweelincks vocale werken zijn niet geschreven voor kerkdiensten, maar vooral voor Collegia Musica: groepen burgers die uit liefhebberij samen musiceerden.

In ons programma worden huidige Sweelinck-‘tophits’ als de 150e psalm afgewisseld met minder bekende werken. Vóór de pauze staan psalmcomposities over Geneefse melodieën, Sweelincks levenswerk, centraal. Die worden aangevuld met motetten uit de verzameling Cantiones Sacrae, die wel Sweelincks zwanenzang wordt genoemd. Na de pauze klinken wereldlijke werken. Van Franse chansons tot Italiaanse madrigalen en van het ingetogen Qual vive salamandra tot het uitgelaten spotlied Tu as tout seul, Jan.

Sweelinck speelde zelf orgel, klavecimbel en luit. Afgaande op o.a. afbeeldingen van musicerende burgers uit die tijd, lijkt de luit een populair instrument te zijn geweest bij de Collegia Musica. Aan onze concerten zullen organist Vincent van Laar en luitist Israel Golani meewerken.

Al met al hopen we met dit feestelijke programma een waardig eerbetoon te brengen aan de Orpheus van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Toegang: voorverkoop € 16 / aan de zaal € 17,50 / jonger dan 12 jaar gratis / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5

Toegang volgens de geldende coronaregels. Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl (We hebben enkele meldingen gekregen dat deze link niet goed werkt met Outlook. Mocht u een foutmelding krijgen, raden we aan dat u het e-mailadres overtypt in uw standaard e-mailprogramma.)