In 2019 bestaat Capella Groningen 30 jaar. Dat wordt gevierd met een jaarprogramma van bijzondere concerten rond één feestelijk thema: muziek en de Hanze. Het is dat jaar 350 jaar geleden dat de laatste officiële vergadering van de bond van Hanzesteden plaatsvond.
Kaart van de grote en kleine Hanzesteden en handelsroutes, door D. Brown, Wikimedia Commons
Muziek was voor de Hanzesteden één van de middelen om welvaart te tonen aan handelspartners en concurrerende steden. Nam de welvaart toe, dan groeide zowel de mogelijkheid om beroepsmusici aan te stellen als de behoefte aan representatieve muziek. Naast de welvaart was ook de infrastructuur van de Hanzesteden belangrijk voor de ontwikkelingen binnen de muziek. De goed bereisbare handelsroutes, in combinatie met de vraag naar muziek in de steden, gaven musici de gelegenheid om aanzienlijk te reizen voor een muzikale opleiding of voor werk. Bovendien maakte het Handelsnetwerk een grote verspreiding van bladmuziek mogelijk. Het is daarom ondenkbaar dat de infrastructuur van de Hanze geen sleutelrol heeft gespeeld in de internationale verspreiding van muziek en muzikale stijlen.
Gedurende het jubileumjaar zal Capella Groningen drie programma’s brengen, waarin steeds één aspect van de relatie tussen de Hanzebond en muziek centraal staat:
- in het voorjaar een programma over internationale verspreiding van muziek, via de infrastructuur van de Hanze. Voor dit programma worden als exemplarisch voorbeeld de muziekverzamelingen uit Hanzestad Breslau genomen, waarin veel werk van grootmeesters uit de lage landen te vinden is: Breslau en de lage landen
- in de vroege zomer een luchtig concert met bruiloftsmuziek, dat laat zien hoe de handelswelvaart het inhuren van musici voor persoonlijke feesten binnen het bereik van kooplieden bracht
- in het najaar een uitbundig concert met orkest en solisten, over muziek als representatie van de Hanzesteden
Het jubileumjaar van Capella Groningen wordt ondersteund door een Comité van Aanbeveling:
- René Paas (Commissaris van de Koning in de provincie Groningen)
- Jos van Veldhoven (dirigent en artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging)
- Chris Fictoor (oud-directeur Prins Claus Conservatorium Groningen)