Over ons

Koor

Capella Groningen

Capella Groningen werd opgericht in 1989, is voortgekomen uit de Groningse Bachvereniging, die al sinds 1945 bestond en die een rijk verleden had qua moderne opvattingen over uitvoeringspraktijk en samenwerking met bekende dirigenten zoals Nikolaus Harnoncourt, Gustav Leonhardt, Ton Koopman en Sigiswald Kuijken. Capella Groningen wil de traditie van de Groningse Bachvereniging voortzetten door muziek, voornamelijk uit de renaissance en de barok, te vertolken volgens de meest recente inzichten van de historische uitvoeringspraktijk. Het koor zingt a capella of samen met uitgelezen professionele instrumentale en vocale musici. Zo werd samengewerkt met de barokorkesten Collegium Musicum Groningen, The Northern Consort en Concerto ’91 (nu Concerto d’Amsterdam) en met solisten als Xenia Meijer, Anne Grimm, Harry Geraerts, Marc Pantus, Jan van Elsacker, Peter de Groot en vele anderen. Capella Groningen hecht grote waarde aan een kritische keuze van het repertoire en een inhoudelijk hoge artistieke kwaliteit van de concerten. Van  enkele concerten zijn opnames gemaakt die op CD verkrijgbaar zijn.

CG groep
(foto: Renze Dijkema)

Capella Groningen heeft vanaf haar oprichting in 1989 enkele jaren onder leiding gestaan van André Cats. Van 1995 tot 2007 was Adrián Rodríguez Van der Spoel de vaste dirigent. Hij bracht het koor met zijn vakmanschap en bezieling tot heuse bloei. Het koor behoort tot de top van amateurkoren op het gebied van de oude muziek in Noord-Nederland. Met Rodrí­guez Van der Spoel werd de Spaanse en Latijns-Amerikaanse oude muziek een rode draad in het repertoire. In november 2008 werd Enrique López-Cortón de vaste dirigent. Met hem continueerde Capella Groningen de gekozen muzikale koers. Vanaf maart 2017 is Merlijn Wackers de nieuwe vaste dirigent van Capella Groningen.

Dirigent

Merlijn Wackers

Merlijn Wackers studeerde Docent Muziek en vervolgens hoofdvak koordirectie bij Louis Buskens aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daarna volgde hij de masteropleiding koordirectie bij Klaas Stok aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Als onderdeel van zijn masteropleiding studeerde hij een semester koor- en orkestdirectie bij Erik Westberg en Petter Sundkvist aan het conservatorium in Piteå, Noord-Zweden.

FUJI3113

Merlijn volgde meerdere malen de Kurt Thomas Cursus, waar hij met professioneel kamerkoor werkte en lessen kreeg van o.a. Hans Leenders, Steffen Schreyer en Martin Wright.

Als koorzanger werkte Merlijn mee aan projecten van onder andere het Noordkoor, het Noordelijk Vocaal Ensemble en Musikhögskolans Kammarkör Piteå. Hij was als organisator, dirigent en workshopleider betrokken bij twee edities van het Noordelijk Koorfestival.

Merlijn is als vaste dirigent verbonden aan Jong Vocaal Groningen en gemengd koor Kwajr en werkt als repetitor voor vocaal ensemble Cantatrix.

Bij ons zingen?

Belangstelling om bij Capella Groningen te zingen? Meld je nu aan!

Capella Groningen repeteert wekelijks op de maandagavond (19.30 – 22.00 uur) in de Helperkerk te Groningen-Helpman (ingang achterzijde, Waldeck Pyrmontplein 13). Kom eens kijken!

Voor meer informatie of bezoeken van een repetitie kunt u contact opnemen met: Joske van der Hoeven, telefoon 050-5425281 of koorcommissaris@capellagroningen.nl.